Lyckad minimässa för SBRs intressemedlemmar

lyckad minimassa

För första gången fick SBRs intressemedlemmar möjligheten att ställa ut och presentera sina tjänster och produkter på ett årsmöte. ”Väldigt lyckat”, tyckte både förbundets medlemmar och utställarna.

Ingemar Olander demonstrerar verktyg och SEDA-stationer för fr v Marcus Norgren, Mats Andersson och Peter Svensson.

Olanders från Halmstad är mest känd för sina SEDA-stationer, en miljövänlig och smidig utrustning för sanering av skrotbilar. Det tar högst tio minuter att dränera en bil på alla vätskor med en SEDA-station.
– Egentligen tar det bara sju minuter, men vi säger tio för att vara på den säkra sidan, förklarar Ingemar Olander. Utan den tar det cirka 25-30 minuter. Så det är en rejäl tidsbesparing.

Det var också SEDA-stationerna som helhetslösning som demonterarna var mest intresserade av på minimässan, även om Ingemar och Patrik Olander hade med sig en del andra verktyg och utrustning som de visade i sin monter. Bland annat en hydraulisk katalysatorsax som är en storsäljare och en kabelskalare, som tagits hem speciellt med tanke på bildemonterarna. De visade också en tankborrmaskin, som ingår i SEDA-stationerna, men som även säljs separat. Olanders har sålt många SEDA-stationer i Norge.
– Jag frågade en norsk demonterare varför han trodde att vi sålde mer i Norge än i Sverige och han sa att det var för att de har så höga löner i Norge att de måste vara effektiva.
Ingemar Olander valde att inte hålla något anförande.
– Jag tror att det ger mer att demonterarna får fråga och titta än att jag ska stå och skryta.

Den senaste tiden har informationen från Söderberg & Partners mest handlat om Green Parts garanti som är en garanti för begagnade bildelar som är högst 15 år och som har gått högst 20 000 mil. Garantin följer MRFs regelverk på 12 månader eller 1 000 mil.

Fler och fler demonterare upptäcker fördelarna med Green Parts garanti och på utställningen hade många frågor om hur de enklast kommer i gång med garantin.
På årsmötet informerade Stefan Ehn från Söderberg & Partners om en annan försäkringslösning, nämligen ansvarsförsäkring för VD och styrelse. Som VD eller styrelseledamot är man personligt ansvarig för alla beslut som tas rörande företaget.

Det finns en risk att det kan bli väldigt kostsamt för VD eller styrelsen om företaget blir stämt, får myndighetskrav på sig eller hamnar i konflikt med anställda. Stefan Ehn informerade om den upphandlade VDS ansvarsförsäkring som Söderberg & Partners gjort och som SBRs medlemsföretag kommer att få en offert på.

Galwin fanns också representerade på minimässan med en monter där företaget visade ett urval av sina reservdelar, bland annat nya AC-kompressorer och torkararmar och torkarblad till vindrutetorkare.
– Vi levererar nya bildelar till bildemonterarna när deras begagnade delar är slut, säger Mikael With. Till exempel vid en krockskada när de inte har alla delar som behövs. Först söker de hos sina kollegor efter begagnade delar, men om det inte finns några där heller köper de nya för att klara skadan.

Mycket av Galwins reservdelar är sådana man kan se, karosseridelar som stötfångare, och backspeglar.
– Men vi har mer och mer gått över till delar som man inte ser, till exempel fläktar, styrleder och bärarmar, berättar Mikael With Galwin, som startades för 25 år sedan, ägs av 63 bildemonterare.

Ett 70-tal bildemonterare i Sverige använder sig av Mätorits dataprogram Bildem. På minimässan visade Kjell Axelsson, Stefan Gartz, Peter Werner och Jörgen Härmälä nyheterna i programmet. Bildem har integrerats med Bildelsbasens Dagmar- program. Det betyder att det är slut på tidigare dubbelarbete. När en kund köper en del på Bildelsbasen får beställningen ett referensnummer. Det numret slås in i Bildem och alla uppgifter flyttas automatiskt in i programmet.
– Sedan är det bara att skriva ut alla frakthandlingar i vårt eget program, berättar Peter Werner, som är ordförande i Bildemonterarnas data-användargrupp och också sitter med i Mätorits styrelse.

Så småningom ska det bli lika enkelt för Mätoritanvändarna i Lagabasen.

Stefan Gartz visade alla funktioner på en storbildsskärm.
– Det är väldigt enkelt och kräver inga konstigheter, säger Peter Werner.

Representanterna för Mätorit berättade också om standardiserade kvitton och fakturamallar för marginalbeskattning.
Staffan Berg från Berg & Ström och Anders Löfgren, VD för Lagagruppen, berättade om nya Fenix 5, som nu är igång på de drygt 30 demonteringar som ingår i MärkesDemo.
– Det här systemet är framtiden för demonteringsbranschen, förklarade Staffan Berg. Tack vare databasen Orion kommer alla delar att visas i realtid och därmed försvinner de tidigare problemen med dubbelförsäljning.

Orion är också öppen för flera än för bara Fenix-användarna. I den nya förfinade synken kan till exempel Fenix- och Mätorit-användarna synka med varandra. Och verkstäderna kan gå in direkt i Orion och se vilka delar som finns i lager hos demonterarna.
– Här byter man snabbt information med varandra, säger Staffan Berg.

Det nya systemet underlättar också vid direktbetalningar på webben. Och det blir enklare att uppdatera priserna samt att se utökad statistik.
Lennart Lööw från PC-Support visade det nya bildhanteringsprogrammet som jobbar direkt mot Orion utan att gå genom SBRs ÅRSMÖTE Minimässa Fenix. Det gör det enklare att jobba med bilderna.

Om alla demonterare går ihop om ett gemensamt betalsystem för kortbetalning, kan de få ett fördelaktigt avtal. Det berättade Tove Peter från Teller, Nordens största inlösare av internationella betalkort mätt i antalet kunder.
– Vi är experter på att leverera säkra, lönsamma och problemfria betalningslösningar, förklarade hon. Experter eftersom vi uteslutande fokuserar på inlösen av internationella betalkort som till exempel Visa och MasterCard. Det är vår ambition att vara den mest kunniga och mest attraktiva kortinlösaren på den nordiska marknaden. Och vi står väl rustade att vara med och forma nya marknadsförhållanden på de marknader där våra kunder är.

SBR Sveriges Bilskrotares Riksförbund
Skribent: Agneta Trägårdh