Att tänka på när du skrotar bilen

att tänka på när du skrotar bilen bild-min

Viktigt med papper som för över ägandet från dig!
Om du står kvar som ägare till bilen, i lagens mening, så kan du
få krav på exempelvis skatt, trängselskatt och böter i många år framöver. Det kan du lätt undvika. Viktiga papper för detta är

– registreringsbevis, del 2.
– mottagningsbevis, oavsett om bilen lämnas vid
  ett mottagningsställe eller om den hämtas.
– legitimation.
– om någon annan lämnar bilen åt dig krävs en fullmakt.

Vi på Demia rekomenderar länken:
Bilskrotning och återvinning

Läs mer om de olika papperen nedan

Registreringsbevis och legitimation, fullmakt

Ta med legitimation och den gula delen (del 2) av det senaste registreringsbeviset när du lämnar bilen. Om du tappat bort det eller inte vet om du har det senaste, beställ ett nytt och vänta tills det kommer med posten innan du lämnar bilen för skrotning.

Du beställer ett nytt genom att ringa 0771-25 25 25 eller via www.transportstyrelsen.se

Om någon annan person lämnar bilen åt dig, krävs en fullmakt.

Du ska få: Mottagningsbevis, kvitto, korrekt påskrivet registreringsbevis att posta
Skickas hem: Skatt tillgodo

När bilen lämnas för skrotning ska du få ett mottagningsbevis och ett kvitto på att ägandet av bilen har övergått till mottagningsstället.
I samband med det ställs bilen av med en särskild rutin. Detta görs för att säkerställa att den inte tas i trafik igen.

Om det finns skatt tillgodo på bilen så betalas den ut till dig av Transportstyrelsen.

Föranmälan krävs i vissa kommuner
I vissa kommuner krävs att bilen skall föranmälas till BilRetur innan den får köras till mottagningsstället. Detta framgår i så fall när du klickat er fram till ert mottagningsställe.

Går inte bilen att köra till skrotning?
Framgår det inte av informationen att din närmaste bildemonterare eller mottagningsställe erbjuder hämtning så behöver det inte betyda att de inte har den servicen. Ring din närmaste bildemonterare eller mottagningsställe om du är i behov av hämtning. Kostnaden varierar från 0 kr och uppåt.

I många av landets kommuner erbjuder BilRetur en extratjänst, hämtning av bilen, tillsammans med Skrotabilen.se. Man kan beställa hämtning via bildemonterare.

OBS! Skrotabilen.se är ett samarbete med bildemonterare, dvs auktoriserade bilskrotare. Du som använder denna extratjänst får mottagningsbevis, som garanterar att bilen blir korrekt avregistrerad och du kommer inte att kvarstå som ägare. För din trygghet, kräv mottagningsbevis av den som hämtar din skrotbil. Det finns tyvärr oseriösa aktörer!

Bilägarens ansvar för sin bil
Så här skriver Miljödepartementet (Nyhetsbrev M2007:14) om lagens krav på ägaren till en uttjänt bil:
Övergivna bilar och bilar som inte förvaras på rätt sätt kan börja rosta och på sikt läcka miljöfarliga ämnen. Enligt miljöbalken är det förbjudet att skräpa ned utomhus eller orsaka att ämnen släpps ut som medför eller kan medföra en förorening i mark eller vatten. Bilägare har därför ett ansvar för att förvara sin bil på ett riktigt sätt eller lämna in den för skrotning.